150 år gamle trær fra Løvenskiold og Nordmarka skaper bærekraft i nytt prestisjebygg

Løvenskiold leverer gammelt tømmer fra Nordmarka som skal benyttes som fasadekledning til Veidekkes nye hovedkontor på Ulven. Carl Otto Løvenskiold og et hogstlag fra Løvenskiold Skog, sammen med ledere fra Veidekke og OBOS, har nylig avvirket 150 til 180 år gamle trær ved Stryken stasjon i Nordmarka. Tømmeret skal brukes til fasaden på Veidekkes nye hovedkontor som er under oppføring på Ulven i Oslo.

Veidekke Bygg har fått i oppdrag av Ulven B1 Næringstomt AS (50/50 OBOS og Veidekke ASA) å bygge nytt hovedkontor for Veidekke på Ulven i Oslo. Prosjektet har høye miljøambisjoner og innovative løsninger. Totalentreprisen har en verdi på 403 millioner kroner ekskl. mva.

Det nye hovedkontoret til Veidekke vil være et foregangsbygg innen bærekraft og miljø. Bygget skal sertifiseres etter miljøstandarden BREEAM-NOR Excellent, og vil oppnå en klimagassreduksjon på over 50 % sammenlignet med referansebygg. Dette blir for eksempel første gang i Norge at knust betong fra et riveprosjekt erstatter 100 % av jomfruelige steinmasser i den nye betongen i bygget.

Hovedkontoret vil ha en størrelse på 11 300 m2 over seks etasjer, og vil dimensjoneres for 600 arbeidsplasser, hvor noen skal leies ut. Veidekke er svært fornøyd med å kunne sette i gang byggingen av deres nye hovedkontor, og vil bruke helt nye bærekraftige og sirkulære løsninger for å redusere negativ påvirkning på klima og miljø.

Det tidligere industriområdet på Ulven øst i Oslo er i ferd med å bli omgjort til en helt ny bydel med rundt 2000 boliger og 5000-6000 arbeidsplasser. Veidekke har allerede bygget nye boliger for OBOS, og de første beboerne har allerede flyttet inn. Kafé og nærbutikk er allerede på plass i området, og store grønne gårdsrom, lekeplasser og en park vil bidra til å skape et attraktivt område å jobbe, leve og bo i.

Løvenskiold har levert gammelt tømmer fra Nordmarka til Veidekkes nye hovedkontor. Tømmeret av sentvokst malmfuru vil bli skåret på et lokalt sagbruk, lufttørket gjennom sommeren, og deretter høvlet til kraftig spaltekledning i ulike bredder. Dette gir en ekstra dimensjon til bygget, som ikke bare vil være en banebrytende løsning innen bærekraft og miljø, men også vil ha en unik historisk verdi. Det viser også hvordan det er mulig å ta vare på naturen samtidig som man bygger nye og moderne bygg. Vi i Løvenskiold håper at dette prosjektet vil inspirere flere til å ta miljøhensyn i byggebransjen og å ta vare på vår felles naturarv.

VEIDEKKES BÆREKRAFTSMÅL

Veidekke velger 150 år gammelt tømmer fra Løvenskiold og Nordmarka som spaltekledning til deler av fasaden på deres nye hovedkontor.

• Redusere klimagassutslipp i samsvar med Parisavtalen og Science Based Target

• Halvere klimagassutslipp i hele verdikjeden år for år til 2030

• Oppnå netto null innen 2045

• Unngå alvorlige arbeidsskader og redusere totale skadetall med 20 % årlig

• Styrke mangfoldet i virksomheten